En super nymåne kommer - og en forbløffende halvmåne følger

En super nymåne kommer fredag, men hvad betyder det, og hvordan kan du se det?

Nogle naturlige fænomener kan ikke ses med det blotte øje, men deres virkning kan være. Et sådant fænomen sker denne fredag, når vores satellit svinger særligt tæt på Jorden. Det vil gøre det kun et par timer efter en nymåne, som vil bringe sjældne 'konge' tidevand ... og endda sende en kæmpe bølge baglæns op ad en mægtig flod. Så hvad er en super nymåne, og hvorfor er den så vigtig?

Hvad er en super nymåne?

Nymåne er, når vores satellits bane tager den mellem Jorden og solen. Det er ikke en præcis matchning - det ville være en solformørkelse - men når månen er tæt på solen set fra jorden, er kun dens yderste side oplyst. Dette sker hver 29. dag, en gang pr. Månebane, men denne måneds nymåne er lidt anderledes. Det er tættere end nogen anden nymåne i 2019 præcist 357.175 km fra Jorden. Det gør det til en super nymåne.



lufthavn i Puerto Rico

Hvornår kommer supermånen, og hvordan kan jeg se den?

Månen vil være 0% oplyst præcist kl. 10:37 UTC fredag ​​den 30. august, hvilket er kl. 06:37 EST og 3:37 PST. En super nymåne er dog ikke noget, du kan observere. Alt hvad du vil være i stand til at observere er dens virkninger. Under en fuldmåne bugter månen i havene på den ene side af jorden og solen på den anden, hvilket forårsager en stor forskel mellem høj- og lavvande. Under en nymåne trækker både månen og solen fra den samme side og forårsager et endnu større interval i tidevandet. Men når nymåne er særligt tæt på Jorden - som den er på fredag ​​- forstørres effekten af ​​sidstnævnte, og resultatet er stærke foråret tidevand også kendt som 'konge' tidevand.